Beweeg je immuunsysteem sterk

Beweeg je immuunsysteem sterk

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) is weer toegenomen. Daarom zijn er nu weer extra voorzorgsmaatregelen genomen om de gezondheid van iedereen te beschermen. Natuurlijk is het verstandig om waakzaam te blijven als het gaat om jouw persoonlijke gezondheid en veiligheid. Maar laat die toenemende bezorgdheid en waakzaamheid niet leiden tot paniek of angst. Immers, stress en angst hebben een negatief effect op het immuunsysteem. En daar is het hem nou net om te doen: beweeg je immuunsysteem sterk, zeker in het najaar. Hoewel het geen garantie is om te voorkomen dat je ziek wordt, zijn hier een paar tips om je immuunsysteem op natuurlijke wijze op te bouwen: beweeg, ontspan en eet en drink gezond.

Beweeg

Sportieve doelen zijn voor velen van ons weggevallen. Dan is dit juist een periode om het herstel een kans te geven. Schroef je trainingsbelasting een tandje terug; je spieren en pezen zullen je er dankbaar voor zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je daarmee je conditie verliest. In de periode juli-oktober heb ik veel sporters gezien die na de relatief rustige trainingsfase tijdens de ‘intelligente lockdown’ sterke prestaties hebben neergezet. Verrassend? Ik vind het eerder logisch! Even een periode van rust en herstel maakt het juist mogelijk om over een tijdje weer sterker terug te komen.

gezond bewegen

Volgens de beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Hierdoor neemt je bloedcirculatie toe en dit kan je immuunsysteem helpen versterken. De toename van de bloedsomloop verbetert de levering van voedingsstoffen aan de organen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Een betere circulatie helpt ook om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en hormonen te transporteren die het immuunsysteem zowel alert en actief houden en stress reguleren. Enne, af en toe een wat stevigere prikkel mag best, maar overdrijf niet. Dat brengt me bij het tweede advies:

Ontspan

ontspannen

Ontspanning is de sleutel om je vecht- en vluchtsysteem tot rust te brengen. Dit versterkt je immuunsysteem en je kunt daardoor makkelijker met moeilijkheden of problemen omgaan. Als je gespannen bent, je zorgen maakt of je angstig voelt zorgen de hormonen ervoor dat je je snel geprikkeld of gestrest raakt. Dat is handig bij het vechten of vluchten maar niet als je in deze tijd juist creatief wilt zijn om de problemen van dit moment op te lossen. Om te ontspannen kun je in de eerste plaats denken aan voldoende en kwalitatief goede slaap. Daarnaast kunnen activiteiten als mediteren, yoga en rustig bewegen helpen om stress te voorkomen of te reguleren. Met een massage kan ik je een handje helpen bij het ontspannen.

Eet en drink gezond

gezond eten

Met gezond bewegen en ontspannen ben je er nog niet. Eten en drinken zijn een belangrijke pijler onder je immuunsysteem, of er nu een virus is of niet. Groente en fruit zijn daarbij de belangrijkste leveranciers. Laat die dan ook de hoofdmoot van je dagelijkse consumptie zijn. En zorg voor de inname van voldoende voedingsvezels. Dat is belangrijk voor een gezonde darmflora, een basisvoorwaarde voor je gezondheid. En nu de dagen korter worden en we onze huid meer bedekken is het belangrijk om vitamine D3 aan te vullen. Vocht innemen is de sleutel tot het functioneren van al onze organen, inclusief die van het immuunsysteem. Houd je lichaamssystemen goed gehydrateerd. Zo laat je ze optimaal werken voor een gezonde immuniteit.

Ik hoop dat deze tips jou kunnen helpen, al denk ik dat je het meeste al wel wist. Voor die massage kun je natuurlijk altijd even contact met me opnemen!

Geplaatst in Meer bewegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.