Sportmasseur on tour: Socialrun 2018

Sportmasseur van Samen Veilig | Beweeg MEERHardlopen vergt wat van je spieren. Als je dat gedurende 50 uur in estafettevorm doet, heb je aan alleen de rustmomenten tussendoor niet genoeg. Die spieren hebben onderhoud nodig. En daarom was ik als sportmasseur on tour mee met team Samen Veilig tijdens de Socialrun 2018. Mijn massagetafel ging mee naar enkele exotische uithoeken van Nederland. Sportmassage op soms uitdagende locaties.

Socialrun

De Socialrun is een non-stop estafetteloop van 555 kilometer door de noordelijke helft van Nederland, met start en finish nabij Soesterberg. Het doel van de Socialrun is bespreekbaarheid en begrip stimuleren rondom psychische aandoeningen. Geen wedstrijd dus, het is een sportieve teamprestatie: Meedoen is winnen! Een team bestaat uit lopers, fietsers, cateraars, chauffeurs, kampbouwers en routecoördinatoren. En een sportmasseur. Ik mocht de lopers van team Samen Veilig verzorgen. De organisatie Samen Veilig Midden Nederland komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid of ontwikkeling van een kind of als er sprake is van geweld in de huiselijke sfeer. De Socialrun 2018 werd gehouden van 21 t/m 23 september 2018.

Sportmasseur op locatie | Beweeg MEER

Sportmasseur in weer en wind

Terwijl de lopers het eerste deel van hun traject aflegden, van Soest naar Wijhe, bouwde het ondersteuningsteam een kamp op in Wijhe. Een partytent is multifunctioneel te gebruiken en fungeerde als eetzaal, keuken, danscafé en massagepraktijk. Op mijn werkplek kon ik in ietwat stormachtige omstandigheden met herstel- en voorbereidingswerk beginnen. Voor sommigen ontspanningsmassage na het lopen, voor anderen stimulerende massage vóór het lopen. En advisering over wel of niet lopen, want blessures waren er helaas ook. Dat ging zo ook in de andere rustplaatsen. Waarbij de vraag rees: ‘Wie masseert de handen van de sportmasseur?’ Die handen waren het probleem gelukkig niet. De vermoeidheid was mijn grootste tegenstander. Sportmassage geven op tijden dat je normaal in diepe rust bent, is niet bevorderend voor energie. Gelukkig was er koffie!

PijntjesSportmassage op locatie | Beweeg MEER

Hardlopen is nogal belastend voor je gestel, dus geen wonder dat de lopers hier en daar wat pijnklachten hadden. Daarnaast oogstte ik bewondering met mijn gave om pijntjes te vinden waarvan de lopers niet wisten dat ze die hadden. Meestal waren strijkingen en knedingen voldoende om de doorbloeding van de spieren te bevorderen en de spierspanning te verminderen. Soms was dat niet voldoende en waren fricties nodig: intensievere druk op plaatselijke spierverhardingen. Dat leidde af en toe tot gekreun en protesten vanaf de massagetafel. Maar als de lopers merkten dat het na de sportmassage beter ging met lopen, gelukkig ook tot dankbaarheid. Dat is precies waar ik het voor doe: mensen plezier in het sporten laten behouden. Al gaat dat soms ten koste van het wellnessgevoel.

Finish en feestBeweeg MEER in actie | Beweeg MEER

Het motto van de Socialrun is ‘Meedoen is winnen’. Dat gold voor iedereen, ook voor mezelf. Enorm genoten van de sfeer, het team en de dankbaarheid. We hebben de finish bereikt, ondanks kou, wind, regen en spierpijn. Ik ben er trots op dat ik onze lopers daarbij heb mogen helpen. Het hele weekend was een feest, zelfs de sportmasseur droeg daaraan bij. Volgend jaar weer on tour?

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.