Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit bindweefsel. Bij sportblessures is vaak het bindweefsel het aangedane weefsel. Dat zit zo: bindweefsel geeft spieren, organen, zenuwen en bloedvaten stevigheid en bescherming, of verbindt lichaamsonderdelen met elkaar. Als je beweegt, zorgt het spierweefsel voor de beweging zelf en de opvang van krachten. De spieren ontlasten daarmee het bindweefsel (of steunweefsel). Dat vangt dan nog wat restbelasting op.

De spieren kunnen het wel eens laten afweten, bijvoorbeeld door vermoeidheid, te intensieve belasting of een slechte voedings- of doorbloedingstoestand. Het steunweefsel (bijv. aanhechtingen en kapsel) krijgt dan zwaardere krachten te verduren, met blessures (waartoe ook spierpijn behoort) tot gevolg. Met specifieke handelingen kun je die klachten verlichten of verhelpen.

Wat is bindweefselmassage?

Bindweefselmassage is een massagetechniek die gericht is op het herstellen van de natuurlijke rek- en oppakbaarheid van de huid. Deze massage is dus niet gericht op de spieren, maar op de bindweefsellaag die zich tussen de spieren en de opperhuid bevindt. Vooral bij (chronische) pijnklachten ontstaan er verklevingen in dit bindweefsel rondom de pijnlijke plek. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dit een grote rol speelt in het herstel van klachten.

Bij wat voor klachten is bindweefselmassage effectief?

Bindweefselmassage is bewezen effectief bij de behandeling van diverse klachten op vrijwel elk lichaamsdeel. Bij langdurige klachten kan het zeer effectief zijn. Als je bijvoorbeeld vaak pijn hebt in je benen kan deze behandeling ervoor zorgen dat de bloedtoevoer toeneemt waardoor de pijn vermindert. Als je namelijk bepaalde zenuwvezels prikkelt, worden de problemen zodanig aangepakt dat het lichaam wordt gestimuleerd om zich te herstellen. En zo kun jij weer beter jouw dagelijkse activiteiten oppakken.

Bij overbelastingsblessures prikkelt een diepe bindweefselmassage een specifieke zone. Dat stimuleert lokaal de doorbloeding van de huid en verbetert de staat van de spieren en het bindweefsel .

Cupping

Cupping is een zuigtechniek die er misschien wat gek uitziet en heeft een effectieve en krachtige werking. Met silicone cups wordt de huid vacuüm getrokken. Dat heeft effect op de doorbloeding en de ruimte tussen de bindweefsellagen. Bindweefsel, verklevingen en ook spierknopen worden naar de oppervlakte gezogen en de blokkades worden opgeheven. Het lichaam kan de vrijgekomen afvalstoffen direct afvoeren.

Na een cuppingbehandeling ontstaan er op je huid ronde vlekken. Die gecupte plekken kunnen beurs aanvoelen, net als blauwe plekken. En hoe donkerder de plekken zijn, hoe langer het zal duren. Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wel is het na een behandeling raadzaam om je huid warm te houden en voldoende water te drinken. Dit is van belang bij de afvoer van afvalstoffen. Na een behandeling wachten we altijd even af om te kijken hoe je lichaam hierop reageert. Cupping kan maximaal twee keer in de week gedaan worden.

Niet na één behandeling klaar

In het algemeen is het gewenste resultaat niet na één behandeling merkbaar. Meestal merk je dat pas na een aantal bindweefselmassages. Afhankelijk van de klachten kunnen we samen een optimaal behandelplan bespreken.

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Maak vandaag nog een afspraak met Beweeg MEER Sportmassage Amersfoort.