Triggerpointmassage

Triggerpointmassage

Veel mensen hebben last van pijn. Soms komt dat door een verkeerde houding, te veel of te weinig bewegen of door stress. Er kunnen spierknopen ontstaan in je spieren die ervoor zorgen dat de pijn niet overgaat. Met triggerpointmassage spoor je die spierknopen op en verlicht je de pijn.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpointmassage kan pijn verlichten

We noemen die spierknopen ook wel triggerpoints. Het zijn plaatselijke krampplekken in een spier, die niet meer vanzelf kunnen ontspannen. De normale toevoer van zuurstof en voedingsstoffen wordt hierdoor bemoeilijkt en afvalstoffen kunnen niet weg. De spier wordt dan korter en raakt slechter doorbloedt. Dit vermindert de normale spierkracht: de spier wordt zwakker. Spieren rondom het triggerpoint gaan zich spannen om taken over te nemen en kunnen op hun beurt triggerpoints ontwikkelen. Zo ontstaat er niet alleen pijn in en rondom het triggerpoint, ook vaak juist op veel verdere afstand. Dat noemen we referred pain.

Elk triggerpoint is uniek en heeft een specifiek gebied waar pijn uitstraalt, vaak een ander gebied dan de precieze plek van de spierknoop zelf. Heb je er een in je kleine bilspier bijvoorbeeld, dan kan pijn zelfs uitstralen tot in de enkel en hoge spanning in de monnikskapspier kan op zijn beurt weer leiden tot hoofdpijn. Het kan dus voorkomen dat ik een spier behandel terwijl de pijn elders zit. Elk triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon. Vage klachten zijn ineens verklaarbaar en behandelbaar.

Wie heeft triggerpoints?

Iedereen heeft triggerpoints, alleen hoef je er niet altijd last van te hebben. Triggerpoints hebben diverse oorzaken zoals bijvoorbeeld; ongelukken, valpartijen, operaties, blessures en overbelasting. De symptomen kunnen de volgende vormen aannemen; spierstijfheid, duizeligheid, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, pijn in de ledematen, oedeem, pijn in bepaalde spieren, enz.

Wat is triggerpointmassage?

Met triggerpointmassage, het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren, kan je de pijn verlichten. De triggerpoints zijn met een speciale massagetechniek goed te behandelen waardoor de pijn en symptomen op termijn verdwijnen. Eerst palpeer ik de spieren (tasten, voelen) om de pijnlijke punten op te sporen. Fricties in de lengterichting van de spier zorgen ervoor dat de triggerpoints worden gedeactiveerd. Vaak geeft dat al meteen verlichting, vaak ook is die verlichting tijdelijk. Het is dan ook de bedoeling dat je aan de slag gaat met zelfmassage. Het slagen is namelijk afhankelijk van het consequent toepassen daarvan, minimaal twee keer per dag een paar minuten.

Ik combineer triggerpointmassage altijd met een normale sportmassage. Zo help ik de doorbloeding van de gehele zone op gang en stimuleer ik de verwijdering van afvalstoffen uit het aangedane gebied.

Herken je bij jezelf triggerpoints en wil je ze laten behandelen? Maak dan een afspraak met Beweeg MEER Sportmassage Amersfoort.