Elke dag een kilometer

Op de school van mijn dochters heeft de juf van groep 8 bedacht om wekelijks een kwartier te gaan hardlopen met de klas. Ze kwam op dat idee na een bericht in het jeugdjournaal over verplicht hardlopen met de klas. Dat doen alle leerlingen op een basisschool in Boxmeer. Niet pas bewegen als de school uit is, maar tussen de lessen door. Rondjes rennen tijdens schooltijd zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Dat idee komt uit Groot-Brittannië, waar hardlopen al langer op het rooster staat. Ik vind het een topidee!

The daily mile

Op ruim 700 basisscholen in Groot-Brittannië wordt elke dag hardgelopen. Naast de normale gymlessen doen de leerlingen The Daily Mile, een dagelijkse mijl. Een rondje van ruim anderhalve kilometer, weer of geen weer. De leerlingen zouden fitter en gezonder worden van elke dag rennen, maar er zijn ook leraren die zeggen dat de kinderen zich nu beter kunnen concentreren en zich beter gedragen in de klas sinds ze meedoen. The Daily Mile-club hoopt het project uit te rollen door heel Europa. De Schotse overheid is al om en adviseerde alle basisscholen het project in te voeren. Vier jaar geleden begon het daar op de St. Ninians School. Nu doen 500 Schotse en nog eens 200 scholen in de rest van Groot-Brittannië mee.

Eenvoudig en effectief

Boxmeer heeft de primeur, in Molenhoek is ook gestart. Maar waarom niet op veel meer plaatsen? Het is namelijk zo eenvoudig. Het kan even snel een kwartiertje tussen de lessen door. Je hebt niet eens speciale kleding nodig. En het effect kan groot zijn. Tijdens een rondje rennen ontstaat een eiwit dat zorgt voor het ontstaan van nieuwe hersencellen. Gevolg: na een aantal weken een beter geheugen! En uit ander onderzoek blijkt dat 5 minuten inspanning per dag het risico op vroegtijdig overlijden verlaagt. Doen dus!

Elke dag een kilometer

Het initiatief van de juf is uitstekend, een letterlijke stap in de goede richting. Maar waarom alleen met kinderen? Voor volwassenen is het net zo effectief. Dus laat al het schoolpersoneel meedoen en trommel ook de ouders op. Als díe het goede voorbeeld geven…! En het kan misschien nog laagdrempeliger. Elke dag een kilometer voor iedereen. Makkelijk vol te houden toch? Ron Hill, toploper in de jaren 60/70, houdt het al meer dan 50 jaar vol!

Geplaatst in Meer bewegen en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.