Be InterACTive, loop- en wandelproject voor vrouwen in Liendert van start

In januari 2017 is in de Amersfoortse wijk Liendert het project ‘Be InterACTive’ gestart. Be InterACTive bestaat uit wandeltrainingen voor vrouwen uit de wijk Liendert. In Liendert wonen vooral vrouwen met een migratie-achtergrond. Het doel is het verbeteren en versterken van de fysieke en mentale conditie en de sociale positie van migrantenvrouwen. De organisatie is in handen van Keni Sport en Beweeg MEER. Wij hebben voor dit project subsidie ontvangen van de Sportimpuls, een stimuleringsregeling van het Ministerie van VWS.

Wandelen en contacten leggen

wandelgroepDe kern van Be InterACTive, een van oorsprong Amsterdams initiatief, is dat een groep vrouwen (12-20 personen) uit Liendert wekelijks samen gaat bewegen. De deelneemsters worden nauw bij de activiteiten betrokken. Ze wandelen niet alleen mee, maar helpen bij de werving, begeleiding en bij het trainen zelf. Het project is zo opgezet dat de vrouwen tijdens de cursus werken aan sociale integratie en participatie. De eerste vrijwillige trainsters zijn in april 2017 ‘afgestudeerd’ na het volgen van een trainersopleiding. Na de cursus gaat voeren zij zelfstandig de leiding over enkele wandelgroepen. De opleiding werd verzorgd door Ans van Maanen.

Laagdrempelig, van en voor de wijk

De wandelactiviteiten zijn geschikt voor elk niveau. Vrouwen die meedoen, raken gewend aan het wekelijks bewegen en raken vertrouwd met de groep waarmee zij bewegen. Er ontstaat een sociale band die hen stimuleert om met elkaar te blijven bewegen. Binnen de groep worden trainers, assistenten en vrijwilligers geworven en opgeleid. In de opleiding voor de vrijwilligers wordt vooral geleerd met respect op een vriendelijke, sociale manier met de deelneemsters om te gaan. Zo ontstaat een een wandel- en loopcommunity die na afloop van het project zelf verder kan gaan.

Subsidie

De kosten van het project kunnen laag worden gehouden dankzij een subsidie vanuit de Sportimpuls. De Sportimpuls is een subsidieregeling die lokale sport- en beweegaanbieders financieel ondersteunt bij de opzet van activiteiten die ze ondernemen om meer mensen langdurig te laten sporten en bewegen. De subsidie is beschikbaar voor de eerste twee jaar van het project. Na afloop van de 2 jaar staat er een vast aanbod van wandelen en hardlopen op het wijkprogramma. Gedragen door nieuw opgeleide trainsters uit de wijk en door betrokken ambassadeurs en vrijwilligers. Laagdrempelig, midden in de eigen buurt en aansluitend op andere beweeg- en zorgprogramma’s.

Geplaatst in Uncategorized en getagd met , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: Be Interactive in Amersfoort – Emancipatiecentrum Amsterdam Nieuw-West: Vrouw en Vaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.